Moderator: Arcturus

Svar
Guru
Innlegg: 9019
Registrert: man jan 26, 2004 22:46:57

Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av Guru » ons mai 08, 2019 12:15:20

Evig tema. Alltid aktuelt. Særlig var det ein del diskusjon på Sunnørsposten si tekstoverføring under Aalesund-Sogndal. Nokon gjekk så langt som å kalle det ei skandale at Isak Dybvik ikkje var med.

La oss starte med eit steg tilbake.
- Vi er alle samde om at vi ønsker flest og best mulig lokale spelarar på laget.
- Samtidig skal vi prestere heile tida. I år er det opprykk som er minstekravet.

Track recorden vår er ikkje håplaus. Vi har fått fram ein håndfull gode spelarar dei siste åra. Men ikkje nok til at vi kan slå oss på brystet og seie at vi er gode. Trur kanskje "heilt middels" er ein riktig beskrivelse. Det kan vi ikkje vere fornøgde med.

Opp gjennom vår moderne historie har vi fleire historier å fortelle. Om spelarar som plutselig har slått til. Og om talent vi har venta på i årevis som rolig har forsvunne ut utan å sette store spor. Sist sommer mista vi Anders Waagan (lenge omtalt) og Emil Solnørdal (nesten like lenge). Begge var i A-stallen. Det var knytta forventninger til begge. Dei fekk cirka ingen tid på bana. Dei har no tatt ein annan veg. Før sesongen forsvant også Joakim Barstad allereie før han kom inn i A-stallen. Kanskje han vi hadde venta aller mest på. Samtidig brukte Jørgen Hatlehol og Sondre Fet sesongen på å befeste plassen sin som viktige spelarar i AaFK. Ikkje soleklare førstevalg, men viktige spelarar.

Vi kan gå lenger tilbake og leite opp fleire historier. Det trengs ikkje.

I vår har vi 5 spelarar på b-lista. Isak Endal (keeper), Håvard Mork Breivik (jan.'01), Tobias Sagli (sep.'01), Isak Dybvik Määtä (sep.'01) og Vetle Fiskerstrand (mar.'00). Spelerane på denne lista har ikkje lov til å starte seriekampar, men kan kome inn som innbytter 3 gongar. Når den kvoten er oppbrukt må dei få proffkontrakt dersom dei skal få spele meir. Så langt har Fiskerstrand to innhopp medan Dybvik har fått vere med på benken.

I tillegg har vi Markus Karlsbakk (mai '00) som er med i A-stallen. Og tilreisende talent som Kristoffer Hay (aug.'98) og Pape Gueye (sep.'99). Akkurat det siste - tilreisende talent - er ein eigen kategori. Molde sin suksess er i stor grad bygd på å hente og videreutvikle slike.

Kva er den beste måten å få spelarar over frå "ung og lovende" til "førstelagsspeler"? Nokon nevnte Stabæk som bruker mange unge spelarar. Har dei bedre talent enn oss? Har dei færre etablerte A-lagsspelarar? Eller er det vilja til å gi dei tillit som er forskjellen?

2018 var ikkje noko stort år for talentutviklinga vår. 2019 har begynt bedre. Samtidig er vi den lykkelige innehaver av ein stall med 25 A-spelarar. Vi har berre 11x90 minutt å fordele kvar kamp. Det er mange som skal ha sitt, og vegen frå b-lista til laget blir lang. Takket vere skadeproblem har det likvel blitt god plass til ungdommen i kamptroppane. Mot Notodden begynte skadene å sleppe taket. Då forsvant Fiskerstrand og Dybvik ut av troppen. Mot Sogndal var endå fleire tilbake, noko som sendte Karlsbakk og Hay på tribuna. Eg går ut frå at det var ei rein sportslig vurdering bak dette: "Vilket lag og tropp gir størst sannsynlighet for å vinne i dag?"

Lars har skrytt stort av både Markus Karlsbakk og Isak Dybvik i år. Ingen av dei har serieminutt endå. Har dei grunn til å bli sure? Skal dei la seg inspirere av å vere så nær? Lærer dei noko av å sitte på benken? Og kva med spel på andrelaget? Blir det meir lærerikt når halve laget er spelarar frå A-stallen? Så har vi eit enkelt spørsmål: Skal vi kvotere nokon spelarar inn i troppen? Det er trass alt plass til 7 spelarar der. Om det er ein ung gut eller to der, så er det fullt mulig å sette dei inn dersom kampforløpet legger opp til det. Det er berre å vrake ein av dei andre. Endå meir ekstremt kan vi gi kampar frå start til dei yngste i A-stallen. Er det rett?

Talentutvikling handler sjølvsagt om tid. Det er sjeldent vi får betalt frå første spark, slik vi gjorde med Fredrik Ulvestad og Henrik Bjørdal. Nokre er klare frå dei er halvvaksne, andre må matchast på ein heilt anna måte. Nokre spelarar er tolmodige, andre leiter fort etter alternativa. Nevnte Solnørdal - og broren - gjekk til Rosenborgakademiet. Rykte kasta ut på sunnmørsposten påstår at andre klubbar held oppsikt med spelerane våre som ikkje har fått kontrakt endå.

Tusen valg, vurderinger og hensyn. Til slutt blir vi vurdert på resultata. Kva treng vi for å vere fornøgde når vi ser oss tilbake førstkomande desember?
Nokon veit bedre enn andre

Sulalenning
Innlegg: 146
Registrert: man sep 29, 2014 22:33:56

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av Sulalenning » ons mai 08, 2019 14:29:46

Guru skrev:
ons mai 08, 2019 12:15:20
Spelerane på denne lista har ikkje lov til å starte seriekampar, men kan kome inn som innbytter 3 gongar. Når den kvoten er oppbrukt må dei få proffkontrakt dersom dei skal få spele meir.
Trur dette ikkje stemmer lengre? Ifølge skriv fra NFF 2016:
Spillere på spilleliste B kan delta i kamp for klubbens lag i Tippeligaen og OBOS-ligaen
inntil tre ganger uavhengig av om dette er fra start eller som innbytter.
Når en spiller på spillerliste B har deltatt i kamp tre ganger, må spilleren inngå
profesjonell kontrakt og meldes inn på spillerliste A før han kan delta i kamp fire.

aafk abu
Innlegg: 407
Registrert: søn apr 05, 2015 13:37:51

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av aafk abu » ons mai 08, 2019 19:44:00

Stabæk sin utviklingsavdeling er tilknyttet NTG (Norges Toppidrettsgymnas tror jeg det er forkortelse for). Dette er det fremste gymnaset for idrett i Norge sammen med det på Meråker som alle langrennsskifolka går på. Så det er ikke tilfeldig at Stabæk er bedre enn alle andre. Det en ser er at i Stabæk så har de unge talentene kommet mye lengre rent fysisk enn hos andre klubber. Grunnen er nok at de trener hele tiden på NTG, altså vesentlig mer enn andre talenter.

En annenting er at Stabæk har et bevisst forhold til miksen av alder på spillerne. Og så har de en tanke om at spillerne kun er på gjennomreise i Stabæk. De har ikke som mål å holde lengst mulig på egne talenter. Aafk har jo stort sett havnet i unåde hos sine talenter og de har gått gratis fordi Aafk har skulle holde på de lengst mulig. Det er svært viktig å skjønne at spillere som blir for gode for en klubb bør få gå videre. Se på Vebjørn Hoff. Han har jo blitt en av de beste spillerne i Norge etter han forlot Aafk. Tenk om han skulle ha kastet bort talentet i Obos-ligaen med anti-fotballen til Bohinen. Ville vært krise for han det.

Problemet med spillerutvikling er at å være en god spiller på ett nivå ikke nødvendigvis betyr at du tar neste nivå. For fysisk utvikling har svært mye å si. Når det gjelder Waagan og Solnørdal så var begge disse ikke klare fysisk for Obos nivået i fjor. Barstad er en annen sak, han så ut til å ha det som skulle til, men Aafk fucka det opp med han. En annen spiller vi burde hatt i Aafk er han som gikk fra Herd til Raufoss. Her burde jo enhver som driver med utvikling av spillere i Aafk skjønt at dette var en spiller som ville få de fysiske forutsetningene som skal til. Isak Dybvik ser ut til å være en spiller som kan ta nivået ganske raskt, så her er det viktig at Aafk ikke fucker det opp igjen. Jeg mener også at det er viktig at de får innpå Hay. Det er ingen grunn til at Hay ikke skal spille. Fra å spille alle kampene på et godt Tromsdalen lag på høsten i fjor så er det galskap at han nå skal råtne vekk på benken.

gaddag
Innlegg: 1876
Registrert: ons apr 01, 2015 20:54:18

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av gaddag » søn mai 12, 2019 10:12:57

Vanskelig balanse dette her. Vi vil ha et lag som vinner alle kampene og rykker rett opp. Har derfor forsterket med mange gode spillere. Ikke lett å drive utvikling av talentene samtidig da og gi de spilletid.
Når vi snakker alder. Kapteinen på Ajax laget er 19 år, scoret mot både Juventus og Tottenham..!!!

gaddag
Innlegg: 1876
Registrert: ons apr 01, 2015 20:54:18

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av gaddag » man mai 13, 2019 16:58:15

Sitter og ser Aafk2-S082 på SMP tv nå. 5-0 til Aafk2 etter første omgang..:O

Men jeg ser mest på enkeltspillere. George, Mataa, Olafsson ser veldig bra ut må jeg si.

urban
Innlegg: 500
Registrert: tor apr 28, 2005 19:34:48

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av urban » man mai 13, 2019 17:15:48

Ikke glem Karlsbakk!!

Brukeravatar
Blaudis
Innlegg: 735
Registrert: ons aug 24, 2005 01:33:42

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av Blaudis » man mai 13, 2019 20:44:57

Artig å se på andrelaget, ballspillende og offensive, kommer rundt på kantene, ikke minst Tega. Ikke en eneste pasning bakover/innlegg så bare å slippe ungguttene til så blir det underholdende på CLS

gaddag
Innlegg: 1876
Registrert: ons apr 01, 2015 20:54:18

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av gaddag » man mai 13, 2019 20:53:27

urban skrev:
man mai 13, 2019 17:15:48
Ikke glem Karlsbakk!!
Nei sant det. Imponerende med 4 mål på en omgang selv om 2 var straffespark. Samtidig hadde han litt for mange balltap som vil kunne straffe seg veldig på et høyere nivå.
Men et stort talent som vi kunne bli en toppspiller for Aafk om han jobber videre og har tålmodighet.. :)

Guru
Innlegg: 9019
Registrert: man jan 26, 2004 22:46:57

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av Guru » man mai 13, 2019 20:53:53

Såg litt på kampen. Riktignok berre andre omgang. Stemmer det at ei låg i 3-4-3?

Mawete
Hay Sæthre Breivik
George Ljoså Sagli Nossen
Määtä Fiskerstrand Karlsbakk

Syns uansett at Karlsbakk er nødt å vere med mot Tromsdalen. Eit minimum av belønningsregime må vi ha, og fire mål er fribillett til troppen.
Nokon veit bedre enn andre

Princyz|p
Innlegg: 1713
Registrert: lør mai 25, 2002 05:03:37

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av Princyz|p » tir mai 14, 2019 22:59:07

Har endelig begynt å følge andrelaget tett igjen etter noen år, og tror jeg har valgt riktig sesong. Karlsbakk var jeg allerede klar over hadde et eller annet ved seg etter treningskamper for a-laget, det har foreløpig vært en fryd å følge han det jeg har sett for AaFK2 i år. Meget god nærteknikk og mister nesten aldri ballen. Tar kloke, enkle og ofte kreative valg.

Også veldig imponert over Isak Määtä. Stor og sterk, og samtidig kjapp og god med ball. Synes han viste mye av dette i cupen mot Bergsøy, men det er mot lavere motstand enn han møter til vanlig i 3.divisjon. I går var han meget god mot et ganske sterkt Sarpsborg 2-lag med flere spillere med eliteseriekamper. To mål og begge straffene kom slik jeg husker fra hans side i 1.omg, og Sarpsborg gjorde bytter på den sida for å demme opp mot han og Tega George allerede før pause.

Vetle Fiskerstrand har jo allerede fått prøve seg med en del innhopp i år, og da har han vist stor vilje og løpskapasitet. Kjekt å se at han løper nesten like fort med ballen i beina også for AaFK2, og han er vanskelig å stoppe med lovlige midler. Kald foran mål også.

Ola Ljoså er vel stort sett yngstemann på dette laget, men likevel kaptein og den som styrer tempo på midtbana. 2002-modell som har vært skada i nesten 1,5 år før han var tilbake i vinter. Mektig imponert av han! Beskrivelsen av Karlsbakk passer også til Ljoså, og hvis disse to guttene holder seg skadefri og fortsetter utviklinga så har vi mye moro i vente på CLS framover.

AsE987
Innlegg: 1442
Registrert: tir jan 05, 2010 21:02:12

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av AsE987 » ons mai 15, 2019 13:55:10

Fin rapport Princyz|p!

Artig å høre om de unge og lovende i klubben som kan bli våre neste A-lagsspillere.

Arcturus
Innlegg: 3684
Registrert: man sep 16, 2002 11:33:32

Re: Frå ung og lovende til førstelagsspeler

Legg inn av Arcturus » ons mai 15, 2019 14:57:08

Thumbs up Princyz|p!
Keep'em coming :)

Svar