Moderator: Arcturus

Svar
Guru
Innlegg: 9246
Registrert: man jan 26, 2004 22:46:57

obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Guru » man des 10, 2018 17:14:18

Det er ein kjent sak at det er mange fleire lag som rykker opp på første forsøk enn på andre.

Eg måtte sjølvsagt sjekke i kor stor grad dette stemmer, og valgte alle laga som har rykka ned frå og med 2008 (valgt fordi dette var siste sesong med 14-lagsserie, dermed totalt 11 sesongar som gir ein passelig serie).

Totalt 23 lag rykka ned frå eliteserien frå 2008-2017. Interessant nok 17 ulike lag, noko som betyr at mange lag av og til er på besøk. Enten i obos eller eliten. (Start, Sandefjord, Hønefoss, Bodø/Glimt, Fredrikstad og Sogndal er laga med 2 nedrykk.)

Av 23 lag er det kun 9 (!!) som måtte spele 2 gongar på rad i obos.
HamKam rykka ned to år på rad, medan Lyn blei sletta frå systemet i sitt nedrykksår.
Start (2 gongar), Fredrikstad, Sarpsborg 08, Sandefjord, Tromsø, Sogndal, Brann, Stabæk, Bodø/Glimt og Viking klarte opprykk på direkten. Altså 12. 12 av 23.


Dei gjenverende 9 deler seg i 3 like grupper.

3 rykka opp etter fleire sesongar. Mjøndalen klarte det nettopp på tredje forsøk. Bodø/Glimt og Sandefjord hadde 4 sesongar i skyggenes dal før dei kom tilbake.
(Skarpe observatørar får her med seg at ingen rykka opp i andresesongen. For å bøte på det har eg gjort eit målretta søk. Sjølv om det er sjeldent, så er det ikkje ukjent. Bodø/Glimt rykka ned i 2005 og opp igjen i 2007. Start ned i 02, opp i 04. Sogndal 98 og 2000.)

3 lag rykka ned etter ei stund. Hønefoss blei aller sist i andresesongen sin. Kongsvinger gjekk ned i tredje sesong. Medan Fredrikstad fekk heile 5 obos-sesongar før dei forsvant.

Dei 3 siste laga er fortsatt i obos. Naturlig nok vi - og Sogndal - som skal i gang med andre forsøk. Og Sandnes Ulf, som kjører i gang forsøk nummer 5. Tangerer Fredrikstad, går antakeligvis forbi dei.
Det er statistikken. Kva fortel den oss om 2019? Sjølvsagt det vi allereie visste. At det er vanskelig å rykke opp år nummer 2. Ein viktig grunn er at det kjem ned nye friske lag med eliteserieerfaring og opprykksambisjonar. Ein annan er at økonomisk og sportslig forvitring lettare får slå rot når den opprinnelige opprykksoptimismen blir satt på vent. Ein tredje er at det ikkje er dei sterkaste laga som mislykkes. Både Mjøndalen og Bodø/Glimt endte som nummer 6 første sesongen i obos og brukte altså nokre år. Sandefjord blei derimot nummer 3 i 2010- som oss - og er dermed det mest samanliknbare tilfellet. Kongvinger (7), Fredrikstad (10) og Hønefoss (11) starta svakt og rykka etter kvart ned. Sandnes Ulf starta med ein 7.plass og har halde seg rundt omkring der.

Skal vi spå basert på dette, så rykker vi opp om ikkje lenge. Tilbake i eliten om cirka 2 år.Heldigvis er statistikk berre statistikk. Det openbare tipset er at Start har 75% sjanse for opprykk, Sandefjord og Aalesund 50% og Sogndal 25%. SÅ kan vi slenge på Sandnes Ulf og Kongsvinger som outsidarar som kan finne på å kjempe om tredje-fjerdeplassen.

Nøkkelen nummer 1 er å få til eit godt lag. Eit godt kollektiv. Hente dei rette spelerane, utvikle dei vi har i A-stallen og dei på vei inn. Få dei til å fungere saman.
Nøkkel nummer 2 - kanskje egentlig nummer 1 - er ressursane. Økonomien, tilhengerane, sponsorane, det sportslige apparatet.
Nøkkel nummer 3 - kanskje egentlig sluttproduktet - er å ta poenga. I år var vi alt for variable. Gav vekk poeng til alle som ville ha. Det kan vi ikkje gjere neste år. Å tape mot dei beste kan alltids skje. Å gi vekk poeng heime mot Strømmen og Jerv, Nest-Sotra og HamKam er rett og slett ikkje godt nok. Skulle nesten tru at verken spelarar eller trenarar tok dei på alvor. I bortekampen mot Sogndal hadde vi for første gong kniven på strupa. Vi tapte, og var dermed avhengige av hjelp. På mange måtar spelte vi vår aller beste fotball etter den kampen. Men då fekk vi ikkje den lille hjelpa vi hadde gjort oss avhengige av. Vi fekk spel, spenning, kampar som betydde noko. Det var glød på og rundt bana. Juniorane Fet, Hatlehol og Pape Gueye blomstra. Plutselig var vi der vi hadde tenkt vi skulle vere heile året. Bygge opp laget for retur til eliten med ny og bedre entusiasme. Dersom vi hadde lykkes i går, så hadde kvalikken vore ein velsignelse. Den ville ha gitt oss ein positiv boost inn i eliteserien 2019. Men kampane mot Stabæk var jamne og bikka feil veg. Og dermed blir det endå minst eitt år i helvete.

Lærdom å ta med oss:
- Gjer jobben, kvar kamp.
- Få med publikum og entusiasme.
- 3-5-2 som fungerer er veldig artig. 3-5-2 som ikkje fungerer er trist.
Nokon veit bedre enn andre

Guru
Innlegg: 9246
Registrert: man jan 26, 2004 22:46:57

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Guru » ons des 12, 2018 11:33:28

Plutselig slo det meg, ein spelemessig parallel til Tromsø.

I fjor sommer fekk Bård Flovik sparken. Simo Valakari kom inn. Basert på samansetninga i spelertroppen la han om til 3-4-3, noko han fekk til å fungere på rekordtid. Inn i sesongen 2018 fortsatte han prinsippa sine. Trebackslinja var med, sjølv om det ikkje var det viktigaste poenget hans. Det viktige var å spele seg ut bakfra. Halde ballen i laget. I alle situasjonar. Dette er heilt likt med slik Lars Bohinen tenker om vårt spel.

2018 starta glimrende for Tromsø. Kan faktisk summere opp sesongen ganske likt med den vi hadde i fjor: Opp som ei løve, ned som ein skinnfell. Dei starta glimrende og møtte veggen etter kvart. Tru kanskje dei hadde rykka ned dersom vi baserte oss kun på andre halvdel. Underveis har dei blitt analysert både av seg sjølve og andre. "Motstanderane har knekt koden vår," er det sagt, "vi må utvikle oss videre". Dei har altså foreløpig ikkje klart videreutviklinga. Og kodeknekken, det var å presse dei knalle høgt i utspelsfasen.

Det er der eg ser likheten. Når Andreas Lie skulle spele ut ballen på søndag, så sto Stabæk heilt oppe med 4 mann. Heilt klart med akkurat same tanke; å hindre han i å sette i gang spel bakfra. Det lykkes. Han måtte sparke ballen høgt og langt der det var ein duell. Det var vår plan B, som Stabæk tvang oss til å bruke. Dersom det er måten å øydelegge spelet vårt på, så er det berre å planlegge mottrekka først som sist. Då treng vi dei både i obos 2019 og eliten 2020. Er det for eksempel riktig å jage opp heile forsvaret når han gir opp plan A, eller er det lurare å ta utsparket over den næraste gjengen? I alle fall verdt å tenke på.
Nokon veit bedre enn andre

F.I.L.
Innlegg: 3862
Registrert: tir apr 10, 2007 10:58:41

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av F.I.L. » ons des 12, 2018 12:48:18

Vi burde gjort det samme som vi gjorde når vi hadde Lindegaard her. Som ofte vanlig ved utspark så samler 80% av spillerens seg der de tror keeper kommer til å spille ut ballen, altså der ballen havner etter utspark.

Noen som husker hvordan vi gjorde dette med Lindegaard? En liten quiz her altså.

optimist1
Innlegg: 36
Registrert: fre mar 29, 2013 12:26:06

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av optimist1 » ons des 12, 2018 16:29:23

F.I.L. skrev:Vi burde gjort det samme som vi gjorde når vi hadde Lindegaard her. Som ofte vanlig ved utspark så samler 80% av spillerens seg der de tror keeper kommer til å spille ut ballen, altså der ballen havner etter utspark.

Noen som husker hvordan vi gjorde dette med Lindegaard? En liten quiz her altså.
Skal ikkje påberope meg å huske det Lindegaard gjorde ved utspark, men vi hadde ei periode ein serbisk keeper med namn Nenad Novakovic.
Han huskar godt, ikkje minst evna han hadde til å sette spelet kjapt i gong, gjerne ved å kaste/trille ballen til sidebacken som kunne "fosse" framover. No har vi ein som spring fram til 16-meteren, for så å stoppe heilt opp. Ser meir ut som (unnskyld uttrykket) "ei forrvirra vegglus" :)
Feltarbeidet er beskreve godt av andre, så det let eg vere...

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk


F.I.L.
Innlegg: 3862
Registrert: tir apr 10, 2007 10:58:41

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av F.I.L. » ons des 12, 2018 22:07:12

Å sette kjapt i gang er en ting ja, men det vi ofte gjorde med Lindegaard (Når det ikke var mulighet å sette kjapt i gang) var å legge en spiller helt alene mot høyre når resten av gjengen var samlet mot venstre.

Hva gjorde Lindegaard da??

Archy
Innlegg: 340
Registrert: man mar 15, 2004 00:35:00

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Archy » ons des 12, 2018 23:00:28

F.I.L. skrev:
ons des 12, 2018 22:07:12
Å sette kjapt i gang er en ting ja, men det vi ofte gjorde med Lindegaard (Når det ikke var mulighet å sette kjapt i gang) var å legge en spiller helt alene mot høyre når resten av gjengen var samlet mot venstre.

Hva gjorde Lindegaard da??
Wild guess... han kasta ballen ut og ikkje pola den opp på måfå?

F.I.L.
Innlegg: 3862
Registrert: tir apr 10, 2007 10:58:41

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av F.I.L. » ons des 12, 2018 23:06:07

Hehe, han hadde en sinnsyk pasningsfot Archy. Han la selvsagt ballen presis til AaFK-spilleren som stod helt alene til høyre. Vi skapte faktisk mange sjanser på denne måten.

Det utrolige var jo at motstanderlaget gikk på dette mer enn en gang i samme kampen.

Det er noe av det jeg savner i dag. Litt smartness, ikke bare på utspark, men på dødballer etc. Det skjer jo aldri noe overraskende!!

MyckeMus
Innlegg: 2150
Registrert: man sep 26, 2005 23:08:56

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av MyckeMus » tor des 13, 2018 20:26:33

Apropos igangsetting fra keeper. Vet ikke om andre la merke til det, men Demidov var ute på sidelinja en god stund midt i 2. omgang for behandling. Vi hadde ballen nede på femmeter. Vi ble stående å surre der og måtte ta 5-meteren om igjen (var det to ganger?) og i tillegg slet med igangsetting bakfra. Lars var i harnisk fra sidelinjen, og ville selvfølgelig ha ballen i spill og langt over på Stabæks banehalvdel. Den potensielle fordelen det var å være kvitt Demidov for et par minutter rota vi bort- ved å ikke klare å få ballen mer enn 20 meter fra eget mål.

Dette er ett enkelt eksempel på taktisk elendige valg og mangel på kynisme. Vi må bli bedre på mye, både store linjer og små detaljer!

F.I.L.
Innlegg: 3862
Registrert: tir apr 10, 2007 10:58:41

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av F.I.L. » tor des 13, 2018 23:31:15

Å joda, det ble lagt merke til iallefall fra min side. Helt håpløst å ikke ikke utnytte denne situasjonen. Virka jo som Lie ikke var klar over at Demidov var ute?


Guru
Innlegg: 9246
Registrert: man jan 26, 2004 22:46:57

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Guru » man jan 14, 2019 09:32:55

Flashback:
Start bør vinne 1. divisjon med god margin, og de bør spille god fotball som begeistrer, skriver sportsleder i Fædrelandsvennen, Pål Wollebæk Jørgensen.
Husker så godt i fjor på denne tida. Då var det vi som var der. Bittert nedrykk, benytte muligheten, cruise gjennom 1.divisjon, bygge entusiasme, klargjere spelarar for eliteserien om eit år.

Det gjekk til helvete for oss. Ikkje rykka vi opp, og ikkje begeistra vi før det var for seint. No er det på'an igjen, med blodet fullt av kaldevatn og favorittstempelet flattrakka bak oss.

Men det stemmer sjølvsagt at det er Start som er opprykksfavorittar. Lag som dei - og oss i fjor - rykker nesten alltid rett opp igjen. Sjølv om det ikkje bruker vere like enkelt som ein trur på førehand. I aller første serierunde reiser vi til Kristiansand for å møte dei. Det bør vere ein kamp som inspirerer begge laga gjennom vinteren. Tipper det er enklare for Start å motivere seg til å møte oss enn KFUM. For oss er det ein kamp der vi skal vise at vi er på nivået endå. OBOS-nivået snik seg inn i ein eliteseriestall. Vi har vore der eit heilt år, Start er akkurat i ferd med å starte prosessen.
Nokon veit bedre enn andre

Galiat
Innlegg: 16816
Registrert: lør jan 10, 2004 21:41:00

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Galiat » man jan 14, 2019 21:18:31

No er start sin hjemme bane Aafk sin favoritt plass og spille.Der vant vi 5-4 og 4-1 vant vi sist vi var der.Ellers så vant jo Sandefjord 4-1 2 ganga mot start i fjor.Hvem som blir favoritt i år er litt tidlig og si.For i år er det 4 lag som har mye erfaring i eliteserien Sogndal Aafk Start og Sandefjord.Mens Start tok lite poeng i fjor poeng som normalt gir nedrykk,Så tok Aafk mer poeng en det dem vanligvis trenger for og rykke opp,Aafk tok også mer poeng en det som vanligvis gir nedrykk i 2017.Start har mye penger,Men det hadde dem også i fjor.Dem kjøpte 19 spillera halvparten var bom kjøp,som dem no prøver og kvitte seg med.Aafk har fått 2 som styrker laget,Og jeg tror flere vil komme men først må noen sies opp.Derfor sier bohien at ingen nye kommer i januar,mitt tips er at Nederland mittstopperen avsluttes kontrakta et år før tiden.og at en konkurrent til Carsen kommer.Vi er ikke der vi bør være enda,Men har tro på at laget blir bra

Galiat
Innlegg: 16816
Registrert: lør jan 10, 2004 21:41:00

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Galiat » tor jan 24, 2019 20:57:59

Sandberg solgt til Haugesund da har start mist en god spiller og fått en fra stabæk sitt 2 lag

Krå Myra
Innlegg: 1205
Registrert: man jan 01, 2018 13:52:13

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Krå Myra » man jan 28, 2019 22:30:11

Guru: Imponerende gjenmomgang i status mem må påpeke noe.

At få rykker opp i sesong 2 skyldes at de fleste rykket opp i sesong 1.

Dessuten er det to grupper lag. De som har et besøk i eliteserien men er OBOS-lag ressursmessig, og de som har et besøk i OBOS men som er et elitelag ressursmessig.

Guru
Innlegg: 9246
Registrert: man jan 26, 2004 22:46:57

Re: obos 2019 - Den vanskelige andresesongen - Muligheter, vurderinger, etc

Legg inn av Guru » tir jan 29, 2019 11:04:28

Krå Myra skrev:
man jan 28, 2019 22:30:11
At få rykker opp i sesong 2 skyldes at de fleste rykket opp i sesong 1.

La oss ta ein nærare kikk på dei 9 laga som frå og med 2009 har mislykkes i direkte eliteserieretur. 11 om vi teller med oss og Sogndal.

Starter med råmateriale.

HamKam - rykka ned i 2008 etter 1 sesong i eliteserien
2009-13-nedrykk

Bodø/Glimt - rykka ned i 2009 etter 2 sesongar i eliteserien
2010-6, 2011-5, 2012-5, 2013-1-opprykk

Lyn - rykka ned i 2009 etter 9 sesongar i eliteserien
2010-16-nedrykk (trakk strengt tatt laget på grunn av konkurs)

Kongsvinger - rykka ned i 2010 etter 1 sesong i eliteserien
2011-7, 2012-9, 2013-14-nedrykk

Sandefjord - rykka ned i 2010 etter 2 sesongar i eliteserien
2011-3, 2012-3, 2013-8, 2014-1-opprykk

Fredrikstad - rykka ned i 2012 etter 2 sesongar i eliteserien
2013-10, 2014-12, 2015-11, 2016-14-nedrykk

Hønefoss - rykka ned i 2013 etter 2 sesongar i eliteserien
2014-11, 2015-16-nedrykk

Sandnes Ulf - rykka ned i 2014 etter 3 sesongar i eliteserien
2015-7, 2016-4, 2017-5, 2018-10-uavklart

Mjøndalen - rykka ned i 2015 etter 1 sesong i eliteserien
2016-6, 2017-3, 2018-2-opprykk

Aalesund - rykka ned i 2017 etter 11 sesongar i eliteserien
2018-3-uavklart

Sogndal - rykka ned i 2017 etter 2 sesongar i eliteserien
2018-4-uavklart


Så kan vi begynne samanlikninga.

- Av alle laga som feila på første forsøk, så er vi og Lyn i særklasse når det gjeld å ha eit langt eliteserieopphold bak seg.
- Av alle laga som feila på første forsøk, så er det kun vi og Sandefjord som var med heilt i opprykkskampen (1 og 3 poeng bak direkte opprykk)
- Det er enkelte triste økonomiske skjebner innblanda. Særlig Lyn og Hønefoss som var veldig avhengige av enkeltpersoner.

Som alltid er statistikk godt egna til å beskrive fortida.
Denne statistikken viser at ingen (på lenge) har rykka opp på andre forsøk.
Men talla viser også at ingen var i same posisjon som vi er i no.

I fjor snakka vi om Aalesund, Viking og Sogndal som klare opprykksfavorittar, med Mjøndalen og Sandnes Ulf som utfordrarar.
Og beheld oss i favorittrioen saman med Start og Sandefjord før årets sesong, med Sogndal som utfordrer. Andre reelle kandadatar ser eg ikkje.
Nokon veit bedre enn andre

Svar